Претседателот на Бугарија Румен Радев денеска ќе учествува на одбележувањето на 120-годишнината од Илинденско-Преображенското востание во областа Петрова нива, соопштија од прес-службата на претседателот.

Прославата се одржува под покровителство на шефот на државата.Од 20:00 часот ќе се служи погребната молитва во спомен на загинатите во костурната црква „Света Петка“. Потоа во 20:30 часот пред меморијалниот споменик во историскиот простор ќе започне комеморативната прослава.

Заедничкото честување на Илинден е едно од барањата на Бугарија во односите со Македонија.