Политиката на проширување е во ќорсокак, пишува виенскиот дневен весник „Пресе“, наведувајќи дека алтернатива може да биде формирање Балканска Унија по примерот на ЕУ.

Ако успеат во тоа, земјите од регионот можат заедно да се приклучат кон ЕУ“, додава весникот.

Станува збор за предлогот за редефинирање на односите меѓу ЕУ и Западен Балкан.

ЕУ се однесува како да има намера да ги прими земјите од Западен Балкан, а тие како да сакаат да се приклучат, според модел од периодот на реалниот социјализам, кога како виц се прераскажуваше дека комунистичките сопственици се преправаа дека ги плаќаат работниците, а  работниците се преправаа дека работат. Сепак, ситуацијата не е за шега во ниту една земја, бидејќи се присутни степенот на невработеност, одливот на населението, циничната употреба на историјата како политички инструмент“, пишува виенскиот дневник, притоа укажувајќи дека балканските земји, иако создаваат илузија за пристапување во ЕУ еден ден, сепак, тоа не ги спречи ситуацијата во оваа област денес да биде опасна, како никогаш од крајот на војните.

„Пресе“ оценува дека политиката за ширење на ЕУ, според тоа, доживеа неуспех.

Сега се дава можност за драстична политичка одлука и ЕУ може, по изборите за Европскиот Парламент, со новото раководство, да повлече рачна, бидејќи мнозинството граѓани не се заинтересирани за прием на многу сиромашните и институционално преоптоварени членки и целосно да се откажат од намерата да ги направат земјите од регионот подготвени за пристапување. Таквата грешка, подвлекува „Пресе“, би била историска грешка.“

Предупредувањата според кои тогаш Кина, Русија и Турција би го поделиле регионот меѓу себе би добиле брза потврда, но за политичката стабилност на Кремљ, како и на Комунистичката партија на Кина или турските автократи, тие не се заинтересирани, така што крајот на тензиите меѓу балканските народи ќе биде незамислив, укажува весникот.

Подвлекува дека ЕУ не може да се однесува според системот „далеку од очи, далеку од срце“, бидејќи се работи за проблем на самата граница на Унијата.

Поради тоа ќе биде потребен предлог за нов однос меѓу ЕУ и Западен Балкан. И тоа со  понуда: Во рок од десет години да ја изградите Западнобалканската Унија по идентичен пример на ЕУ – укинување на границите, заеднички пазар со четири основни слободи, заедничка енергетска политика, заедничката политика во телекомуникациите, сообраќајот, сето тоа заедно со граѓанските права“, пишува „Пресе“.

Станува зборат, наведува, за вистинска примена на правото на ЕУ, бидејќи сите кандидати велат дека сакаат да го направат тоа.

Ние, ЕУ, ве поддржуваме со петпати повеќе пари отколку досега, преку пристапната помош. Тогаш тоа би биле околу 60 милијарди евра. Толку пари, Унијата годишно дава за поттикнување на своето земјоделство. И кога сето тоа ќе го постигнете, наместо според актуелниот фингиран регата систем, кој го крие ризикот, на пример, Србија по пристапувањето да го блокира приемот на Албанија, или слично“, истакнува виенскиот дневник.

Нагласува дека тоа може да се нарече „Нов Шуманов план“, бидејќи изјавата на шефот на француската дипломатија Роберт Шуман од 1950 година е актуелна за денешните политички задачи на Западен Балкан.

Европа не може да се воспостави со еден удар, тоа не е само едноставно обединување. Создадена е преку конкретни факти“, потсетува весникот на зборовите на Шуман.

Конечно, весникот нагласува дека тоа нема никаква врска со повторното воспоставување на конечно неуспешната Југославија.

Пред се се работи за тоа да се даде овластување на храброто граѓанско општество да ги натера своите политичари на солидарност за да го направи Западен Балкан конечно европски“, заклучува „Пресе“.