Алтернатива нема проблем Алијанса за Албанците да влезе во Владата но само ако СДСМ и ДУИ се решат да отстапат некое од своите министерства. Од партијата за Сител  велат дека не гледаат причина Алијанса да го зголемува владиното мнозинство

„Всушност мнозинството е истото што било и лани во оваа време кога Алтернатива се приклучи на оваа Влада, па затоа не гледам која би била причината за влез на некоја друга партија во владата. Единствена измена е стравот на ДУИ ќе може да остане без огнените пратеници. Во тој случај ДУИ ќе бара некоја резервна гума, а дали Алијанса ќе прифати да биде тој елемент, тоа е нивна одлука.“ – велат од Алтернатива за Сител.