Целата бугарска историја е градена врз фалсификати, со кражби од богатата македонска национална историја, смета историчарот Петар Поповски.

Според него,  од нејзиниот таканаречен хански период, во време на владеењето на татарските и монголските ханови, нема ниту еден забележлив настан со кој таа земја може да се пофали.

Сите настани и личности се македонски, украдени и присвоени од бугарската псевдо-наука и историографија. Нивните историчари тоа совршено добро го знаат и продолжуваат упорно да ја крадат македонската изворна историја, култура, традиции и цивилизација-нагласува Поповски.