Објавувањето од страна на ВМРО-ДПМНЕ за коалицијата Вреди како посакуван партнер во идната влада пред да се изјасни народот на 8 мај за тоа, според шефот на дипломатијата и претседателски кандидат на ДУИ, Бујар Османи е обид за омаловажување на достоинството на Албанците, но и на граѓаните од заедниците и создава мобилизација невидена подолго време во политиката.

 

-Мислам дека г. Мицкоски последните неколку дена успеа да врати едно сеќавање кај Албанците за 100-годишното ропство, омаловажување, потчинување кај секој Албанец, кај секоја Албанка, во секое албанско семејство да иритира нерв којшто мислевме дека е длабоко сокриен, да врати едно сеќавање од времето на Југославија кога југословенски Белград велеше независно што вие ќе посакате Рахман Морина ви е тој што ќе ве претставува. Рахман Морина цинично се смееше. Мислам дека овој обид за омаловажување на достоинството на секој Албанец, на секоја Албанка, но и на граѓаните од заедниците коишто ја имале истата судбина со Албанците низ годините и децениите го мобилизираше народот. И веќе не е прашање на избори помеѓу Европскиот фронт и помеѓу Вреди затоа што тие резултати завршија на 24 април, народот се изјасни. Сега имаме ситуација на мобилизирање на секој против обидот за рушење на достоинството на народите во оваа држава зборувајќи за влада уште пред да се изјасни народот на 8 мај. Е тоа сметам дека ќе создаде една нова ситуација на 8 мај, затоа што ваква мобилизација јас немам видено подолго време во политиката. Мицкоски успеа тоа да го постигне за два дена и одговорот ќе го видите на 8 мај…Едно сакам да ви кажам. Ова нешто нема да се случи. Волјата на народот не може да се згази ниту денес, ниту утре, ниту кога било., рече Османи на новинарско прашање кој е поаскуван коалициски партнер на ДУИ