Стапките на новозаразени и починати на 100.000 жители во Македонија се високи и во светски рамки. Трендот кој започна во септември, дополнително се засили во октомври, а последнава недела ескалира, пишува „Дојче веле“.

Од почетокот на месецов , заклучно со 26 октомври, во земјата биле регистрирани 9.168 новозаразени од Ковид-19 и 182 смртни случаи. Во просек тоа значи нешто над 441 новозаразени на 100.000 жители и 8,76 починати на 100.000 жители, покажува статистиката на ЕЦДЦ.

За споредба, ЕУ и Германија ги земаат стапките од 30, односно 50 новозаразени на 100.000 жители како критични.

Целиот текст овде.