Почна примената на брзите тестови за Ковид19, потврди за МИА д-р Виктор Исијановски, директор на Здравствен дом Скопје и член на Комисијата за заразни болести.

Здравствениот дом Скопје е прва здравствена организација во земјава што почна со изработка на брзите тестови. Станува збор за тестови од фирмата Abbott кои даваат 99,6 отсто точност на резултатот.

Во однос на постапката со овие тестови, прво се зема брис назоферигијално, потоа се става во епрувета во која има течност, потребно е од 15 до 20 минути, на една плочка се капнува каде што веднаш се добива резултатот.

Доколку е лицето позитивно, веднаш во текот на денот ќе биде известено од Институтот за јавно здравје кој понатаму ќе постапи со епидемиолошка анкета за лицето да биде ставено во изолација.

Денеска во Министерството за здравство, како што соопшти вчера министерот за здравство Венко Филипче, ќе пристигне донација од 13 000 брзи тестовиТестовите, посочи, ќе бидат дистрибуирани по сите пунктови каде се врши тестирањето.