Делегација на ВМРО-ДПМНЕ на чело со потпретседателот Александар Николоски денеска положија цвеќе во спомен на загинатите кај Карпалак 2001 година.

18 години од големата трагедија на Карпалак. Да изразиме почит кон хероите. Нив им должиме многу, им ја должиме слободата која што ја имаме денес. Мора да го чуваме споменот и мора да ја чуваме унитарна и целовита Македонија затоа што за тоа се бореа овие херои, порача Николоски.

На денешен ден пред точно 18 години во 9:30 часот, на автопатот Скопје – Тетово, армискиот конвој составен од пет возила и 120 резервисти влезе во заседа кај месноста Карпалак, при што биле убиени и масакрирани 10 прилепски резервисти.