Обвинител со интегритет наместо обвинител од надвор. Ова решение е најприфатливо за претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски, кој вечерва гостува во вестите на МРТ 2.

Познато е дека албанските партии инсистираат за јавен обвинител да се донесе странец, но оваа опција е неприфатлива за опозициската ВМРО-ДПМНЕ.