Вчера, во просториите на Центарот за управување со кризи, се одржа 10-тaта седница на Управувачкиот комитет за координација и управување во системот за управување со кризи со кој претседава министерот за внатрешни работи, Оливер Спасовски.

На седницата, како што инфомрираа од владата била анализирана состојбата со врнежите од снег, ниските временски температури и отсечените и завеани населени места во земјава, а согласно најавите од страна на УХМР за нови снежни врнежи во наредниот период, од Управувачкиот комитет за координација и управување во системот за управување со кризи, посочија дека донеле голем број заклучоци за уште поголема ефикасност во справувањето со ситуаицјата.

„Да се активира Главниот штаб, истиот да биде во континуирано заседание и да се следат тековно состојбите предизвикани од снежното време и ниските временски температури во Република Македонија;

Главниот штаб имајќи ги предвид временските прилики, како и расположливата опрема (материјално – технички средства, механизација и слично), во соработка со сите надлежни институции (Министерството за одбрана, Министерството за внатрешни работи, Министерството за здравство, Дирекцијата за заштита и спасување, Армијата на Република Македонија) во текот на денешниот ден да направи прецизна процена на состојбите на терен, план за постапување и идентификација на итни потреби согласно теренската состојба, како и потреба и локации за доставување на хуманитарна помош, храна и лекови.