Генералот Ратко Младиќ кој е осуден на доживотен затвор од Судот во Хаг има длабоки врски со Македонија. Тој беше офицер во тогашната касарна „Маршал Тито“ каде на 22 години стана најмладиот командант во Инженерската чета на ЈНА .

Живееше во стан во населбата Аеродром а во Скопје е роден и неговиот син Дарко. Во Македонија беше до 1992 година кога се пресели во Босна и Херцеговина.По војната отиде во Србија каде се криеше се до 211 година кога беше уапсен и пратен во Хаг.