Господине Заев, знаете ли нација на глобусов која не присвојувала?, го прашува на својот Фејсбук профил Владимир Милчин, драмски режисер и долггодишен претседател на Отворено општетсво во Македонија, македонскиот премиер.

Повод за ваквата реакција е интервјуто на македнскиот премиер Зоран Заев за грчката ТВ Алфа, во кое тој вели дека со таканаречната антиквизација сме краделе историја, а со словенизацијата сега сме се враќале на вистинските корени.

Најголемите нации најмногу присвоиле. И територија и историја. Она што не можеле да го асимилираат, го набркале или го истребиле. Ме вџашува леснотијата со која демонстрирате скудно познавање на историјата и ги навредувате Македонците кои паметат или знаат колку и кои војски газеле овде и што оставиле зад себе“