Единствениот македонски политичар кој беше на средба со претседателот на Русија, Владимир Путин, е Иван Стоиљковиќ.

Претседателот на Демократската партија на Србите во Македонија на покана на претседателот на Србија, Александар Вучиќ присуствуваше во Белград на дочекот на претседателот на Русија, Владимир Путин.

Стоиљковиќ беше и на свечениот ручек кој беше приреден во чест на Владимир Путин.