Двотретинско мнозинство и е потребно на државата. До сега не блокираа со вето, сега за прв пат можеме сами себе да се блокираме на нашиот пат кон ЕУ, изјави премиерот, Димитар Ковачевски, во вечерашното гостување на дневникот на ТВ Сител.

-Ние не преговараме со Бугарија туку со ЕУ, врз основа на критериуми. Скринингот кога ќе заврши јавно ќе се увериме што се треба да направиме како држава по однос на реформите, правото, јавната администрација, демократијата, акцискиот план за заштита на малцинствата. Нови услов од Бугарија не може да има, преговарачката рамка и критериумите за влез во ЕУ се јасни, иако секогаш ќе постојат поединци и групи кои ќе саакаат да го свртат вниманието – рече Ковачевски.