Косовоските војници исфрлени од воената вежба која во моментов се се одржува во Македонија на полигонот Криволак и тоа е прва мерка за случувањата на северот , објавуваат српските медиуми.

Во периодот од 22 мај до 2 јуни на армискиот полигон „Криволак“ се реализира вежбата „Брз одговор 23“ којашто е дел од најголемата мултинационална вежба во Европа оваа година „Defender Europe 23”.

Околу 1 850 припадници на четири НАТО армии – САД, Македонија, Албанија и Црна Гора, како и една земја партнер, Косово.

Покрај исклучуваето од воената вежба, САД се заканија дека ќе престанат да лобираат за независно Косово а ги забрани и ппосетите на косовските власти во Вашингтон.