Од Кабинетот на претседателот на државата појаснуваат дека со претставниците на организациите на Македонците од Бугарија не е откажана туку се утврдува точен термин на нејзино одржување.

Од Кабинетот на Пендаровски за „Република“ велат дека е пристигнато барање за средба на што е даден позитивен одговор но притоа не е утврден точен датум и сега се прави токму тоа.

Затоа не може да се каже дека средбата е одложена или откажана кога не ни бил утврден точен датум-велат од неговиот кабинет.

Формулацијата е битна за да не дојде до несакани недоразбирања меѓу претседателот и претставниците на организациите на Македонците од Бугарија.