Христос восkресе, навистина воскресе.Со овој поздрав православните верници вечерва на полноќ си го честитаа еден од најголемите празници. Повеќето дома поради состојбата со короната, а некои и пред храмовите и покрај апелите на политичарите да се воздржат од посета на црквите и манастирите.
Речиси кај сите желбите се пред се многу здравје со оглед на тоа во каква состојба живееме, потоа и просперитет на државата и подобар стандард.
Неделниот ден е резервиран за традиционалниот велигденски ручек и јагнешко месо на трепзата.
За многу години денот.