Се уште нема конкретна информација за можноста да се набави вакцината „спутник“, рече денеска министерот за здравство Венко Филипче.

Оваа вакцина, истакна Филипче, во одреден период не беше на располагање. Сепак, во овој момент, како што напомена, има доволна количина од другите вакцини.

-Заклучно со денеска имаме 200.000 вакцини „фајзер“ со различен рок. Има доволно вакцини, најавени се и донации од европските земји, потенцира министерот.

Според него, нема конкретна информација кога ќе стигнат најавените 250.000 вакцини на „џонсон и џонсон“ од Данска.

-Беа најавени во два наврата – еднаш како информација и можност која ја прифативме и пред неколку недели со дефинитивна потврда дека може да се наменат за нашата земја. Рокот на тие вакцини е до 2023 година, но конкретен датум се уште не ни е јавен, рече Филипче.

Во врска со лекот на „фајзер“, истакна дека се уште е во фаза на клиничка студија и затоа засега нема да се набавува.