Чешкиот премиер Петр Фиала вечерва објави дека Советот на Европската унија одлучи да ги започне пристапните преговори со Северна Македонија и со Албанија.

– Правиме важен чекор напред во приближувањето на Западен Балкан кон Европската унија. Ова е голем успех за нашето претседателство, напиша Фиала на „Твитер“.

 

Најави дека утре во Брисел ќе се сретне со лидерите на двете земји за да разговараат за следните фази на патот кон Унијата