Неодамнешното откривање на нацистичкото минато на дедото на германската министерка за на надворешни работи Аналена Бербок, вклучително и неговата служба во Вермахтот и добивањето на Крстот за воени заслуги во Блида, покрена прашања за нејзината посветеност на мирот и извозот на оружје.

Нејзиното дедо  е идентификуван како офицер на Вермахт и упорен националсоцијалист кој не само што го читал „Мајн Кампф“, туку и бил награден со највисокото воено одликување, Воениот крст заслуги со мечеви во 1944 година.

Воената кариера на Валдемар Бербок започна во 1937 година кога се приклучи на Вермахт. Според извештајот на Билд, неговата сесрдна посветеност на нацистичката кауза била наградена во 1944 година со Крст за воени заслуги со мечеви, чест што им се доделува на оние кои покажале исклучителна служба и пожртвуваност за време на војната.

И покрај минатото на нејзиното семејство, Аналена Бербок, истакната личност во германската Партија на зелените, беше цврст застапник за мир и разоружување. Манифестот на нејзината партија од 2021 година дури вети дека ќе го запре европскиот извоз на оружје во воените и кризните зони.

Одговарајќи на извештајот на Билд, Бербок објави соопштение во кое се тврди дека министерката за надворешни работи не знаела за содржината на документите во кои се наведени нацистичките здруженија на нејзиниот дедо.