Во однос на јазикот да се користи фразата „јазик на Република Северна Македонија“, плочки за сите личности за кои досега е постигнат договор. Ова се најважните делови од бугарската стратегија за Македонија, како услов за поддршка во евроинтеграцијата.

Со тоа плочки како со личности поврзани со хеленската култура, плочки на бугарски јазик ќе добиат Цар Самоил, С. Климент и Св. Наум.

Овие услови ќе им бидат испорачани на македонските власти во текот на преговорите, иако во првата фаза Бугарија ќе подджи отварање на преговорите.

Македонија ќе биде принудена да се обврзе дека ќе ги почитува обврските од договорот со Бугарија слично како со Грција. Македонија ќе биде принудена да се откаже од македонското малцинство во Бугарија.