Сте пробале ли Загорска штрукла. Тоа е традиционално хрватско јадење и е заштитена марка која се прави единствено во тој крај. Кај нас ова јадење би се викало гибаница, но сепак има разлика.

За подготовка ви е потребно

250 грама меко брашно, една лажица дол, едно јајце, 100 мл млака вода, една лажица зејтин.

За филот

500 грама ситно сирење, едно јајце, 250 грама млака павлака за прелив, 100 мл кисела павлака и малку сол која треба да ја додадете во сирењето.