Во текот на летната сезона едно од главните прашања на туристите е колку чини дневното изнајмување на лежалките за плажа. Цените на лежалките и чадорите во Црна Гора одат и до 180 евра, во зависност од вашата желба и длабочината на вашиот џеб.

Во шпицот на сезоната се очекува раст на цените, а додека на некои туристи не им пречат цените, други ги нарекуваат легален грабеж.

Цената зависи и од тоа дали сакате плиткото да биде пред вас, па за таа лежалка ќе платите неколку десетици евра повеќе од онаа од која ќе треба да пешачите до водата.

Во остнатите земји од регионот, во Грција изнајвувањето чини од 10 до 150 евра, во Хрватска од 5 до 130, а во Турција од 4 до 40.