Во Норвешка е откриена нова мутација во коронавирусот САРС-КоВ-2. Главниот лекар на општината Трондхајм, Тове Рестад, го изјави ова за весникот „Верденс Генг“.

Помеѓу 16 и 18 октомври, откриен е нов вид коронавирус кај осум локални жители во градот Трондхајм.

Според прелиминарните проценки, ова е нова варијација на вирусот што Министерството за здравство го нема видено претходно во Норвешка“, изјавил Рестад.

Тој додал дека сè уште не е познато какви својства има мутираниот вирус.

Сепак, стана полесно да се зарази со мутиран коронавирус – луѓето дури и не треба да бидат во близок контакт“, истакнал лекарот.

На почетокот на октомври било објавено дека научниците од институтот „Френсис Крик“ откриле опасна мутација во коронавирусот, што му олеснува да влезе во човечкото тело. Вирусот може да се трансформира во десет различни форми за да се заштитат од препознавање на антитела. Во лабораториски услови, овие скокови може да се променат за само една минута, иако во реалноста тие се одвиваат многу побавно. Експертите објасниле дека ниту грипот ниту ХИВ немаат толку сложен механизам за влез.

Според Универзитетот Џон Хопкинс, од почетокот на пандемијата на коронавирус во Норвешка, откриени се скоро 16,5 илјади случаи на инфекција со коронавирус. 278 лица во земјата починале.