Во финскиот град Сонкајарва се одржа натпревар, во кој мажите се тркаат на тешка патека со препреки , вода и дрвја , а цело време ги носат сопругите на грб.  Натпреварувачите имаа задача за што пократко време да ја поминат патеката долга 253,5 метри.

Наградата е во пиво и тоа добива онолку пиво колку што е тешка сопругата. Услов за учество е парот да е во брак,, да немаат помалку од 17 години и сопругата да не тежи помалку од 49 килограми.