Кинеската анционална вселенска агеција објави снимка од сондата која слета на спротивната страна на Месечина , што претставува прво во историјата на   човештвото “меко” слетување на страната на Месечината кое не е видливо од нашата планета.

 

Кинеската лунарска мисија е именувана по митската божица на Месечината и опфаќа три фази: орбитирање, слетување и враќање на Земјата. Првата и втората фаза веќе се успешно имплементирани.