Многу луѓе сонуваат да се преселат во друга земја за нов почеток, подобри можности за работа или ново опкружување за да ја подобрат својата  благосостојба – но немаат идеја каде…

Затоа една од најголемите банки во светот,  “HSBC“ побара од 18 059 иселеници од 163 региони да ги изберат своите омилени места во светот врз основа на нивниот животен стандард, можности за кариера и за семејство.

Студијата, спроведена од YouGov во февруари и март 2019 година, беше отворена за сите возрасни над 18 години кои во моментов живеат далеку од нивните матични земји, пишува економски.бг.

Ова се првите 10 земји на списокот HSBC:

10. Виетнам

Посетителите и иселениците (кои работат  како странски државјани) велат дека е лесно да се интегрираат во Виетнам и дека локалното население им помага да се чувствуваат безбедно и добредојдено.

Земјата е рангирана на 14-то место во светот во однос на изгледите за кариера, задоволството од работата и рамнотежата работа-живот во анкетата за 2018 година од “InterNations“.

Сепак, иселниците од Виетнам се пожалиле дека опциите за транспорт се лоши и се жалат на недостаток на активности за слободно време низ целата земја.

9. Обединети Арапски Емирати

Обединетите Арапски Емирати е познато дека немаат федерален данок на доход и претрпуваат 0% ДДВ за многу добра и услуги.  Тоа е „одлична дестинација за финансиски мотивираните“, велат од “HSBC“, додавајќи дека многу иселеници пријавиле зголемување на нивниот нето приход откако се преселиле таму.

8. Германија

Многу странци велат дека квалитетот на животот и политичката стабилност во Германија се подобри од другите земји. Родителите исто така велат дека училиштата во Германија обично се подобри.

7. Турција

Специјалисти од други земји кои работат овде велат дека луѓето се отворени и добредојдени и му кажуваат на Банката дека уживаат во културната сцена што ја нудат.

6. Австралија

Повеќето странци велат дека се чувствуваат физички поздрави откако се преселиле и дека околината е подобра во Австралија отколку во матичната земја. Многумина, исто така, го пофалија билансот на работата и животот. Сепак, трошоците за живот овде можат да бидат високи.

5. Нов Зеланд

Нов Зеланд е популарна земја  на иселеници, особено за земјите што зборуваат англиски јазик како Велика Британија, Јужна Африка и Соединетите држави. Многу луѓе кои се преселиле во Нов Зеланд велат дека нивниот квалитет на живот е подобрен. Според Банката, луѓето што се преселиле тука веројатно ќе останат повеќе од 20 години отколку во која било друга земја.

4. Шпанија

„Мирниот медитерански начин на живот на Шпанија“ им овозможува на имигрантите да уживаат во добар квалитет на живот и да ја подобрат нивната ментална благосостојба, се вели во извештајот на Банката. 67% од испитаниците исто така велат дека има подобрување во нивната рамнотежа помеѓу работата и животот по преселбата овде.

3. Канада

Канада е една од најпознатите добредојдени земји во светот за странските посетители, соопшти HSBC, истакнувајќи дека многу иселеници се движат тука на долг рок.

2. Сингапур

Сингапур е најдобро место во светот за имигрантски семејства, при што многу родители му кажуваат на HSBC, дека системот за обука е подобар отколку во нивните матични земји. Сепак, трошоците за живот може да бидат доста високи во земјата, велат учесниците во студијата.

1. Швајцарија

Многу мигранти кои се преселиле во Швајцарија  велат  дека гледаат подобрување на нивниот квалитет на живот и дека нивната околина е почиста и побезбедна отколку во матичната земја. Нивните просечни плати се исто така околу 111.577 долари – далеку повисоки од светскиот просек од 75.966 американски долари за странски специјалисти. Сепак, ова може да се компензира со трошоците за живот во некои швајцарски градови.  Цирих и  Женева се рангирани како 4-ти и 5-ти најскапи градови за живеење во оваа година.