На социјалните мрежи хит е објава на една мајка од Хрватска која го сподели искустовото од нејзниот син кој работи како келнер во Германија. Таа тврди дека дека синот добил голем бакшиш од Срби бидејќи им било драго кога слушнале дека е од Хрватска.

Тажно е што далечината не врзува а близината раздвојува. Поважно да имате добар сосед отколку добра фамилија. Така би требало и географски да сме блиски. Драго ми е дека омразата е преоѓа толку километри и дека во туѓина се почитуваме и цениме и држиме заедно. Се разбира дека сме наши –  пишува мајката.