Во  својата книга принцот Хари тврди дека имал лоши односи со својот татко Чарлс  и со братот Хари за чија венчавка дознал по службен пат.

Тој опишува дека имал проблеми за време на експедицијата на Северниот Пол

На свадбата на неговиот брат и Кејт, Хари сè  борел со смрзнатини. На тој пат долг 400 километри со колегите со кои бил во Авганистан, му премрзнале ушите, образите и пенисот.