Писателот Дејан Лучиќ во утринската програма ТВ Хепи откри строго чувана тајна на косовската  амбасадорка во САД. Станува збор за Влора Читаку, за кој писателот вели дека била во врска со една од најмоќните политичарки од САД, Медлин Олбрајт.

“Имам истражувано од  каде  толку добри врски на Влора  во Стејт департментот. Тие  што  работата таму ми кажуваат дека е лезбејка и дека е во врска со Медлин Олбрајт,”, рече Лучиќ.

Која е ВЉЈОРА ЧИТАКУ?

Влора Читаку,  е родена на 10 октомври 1980 година во Приштина, претходно била министер за надворешни работи, а во официјалната биографија вели дека помогнала во воспоставувањето на таканаречената ” Министерство за европска интеграција.

Таа го претставувала   Косово во билатерални и мултилатерални околности, како што е седницата на Советот за безбедност на ОН. На последните избори, Читаку доби мандат како еден од пратениците со најголем број гласови во партијата.

Таа е член на претседателството на Демократската партија на Косово, во која се придружи од основањето на 1999 година.

Дипломирала во медиумите и новинарството, а пред да работи на политиката, работела како новинар и преведувач за неколку западни медиуми за време на косовската криза 1998-1999 година.

Читаку, која името го добила  по градот во Албанија – Влора (Валона) сега е член на одборот на директори на хуманитарната агенција која се занимава со заштита на жените од семејно насилство.

Пред тоа, таа беше портпарол на партијата, советниците за медиуми и советник за меѓународни односи.