Здружението на преведувачи и толкувачи на Република Северна Македонија, по трети пат пат се обраќа до Владата и до Министерството за труд и социјална политика со предлог мерки со кои би биле опфатени невработените преведувачи и толкувачи (таканаречени „фриленсери”).