НАСА објави дека од 2020 ќе им овозможи на туристите да ја посетуваат Меѓународната вселенска станица , со што се укинува долгогодишната забрана за приватни летови до ова вселенско летало.

Првите приватни космонаути ќе може да престојуваат на Меѓународната вселенска станица до 30 дена и до неа ќе патуваат исклучиво во американски летала. Еден ден на станицата би чинело 35 000 долари.  Годишно се планира да бидат изведени две приватни мисии , рече заменик директорот на НАСА, Робин Гатенс.

Инаку , првиот дел од Меѓународната вселенска станица е лансиран во 1998 година , а станицата има постојано екипаж од 2000 година.

Промената на политиката во врска со станицата е најавена во понеделникот и тоа е чекор до нејзина целосна приватизација. До сега сите патувања и престојот на космонаутите го финансираше владата на САД , но според најавите на Трамп , тоа ќе прекине од 2025 година.