Голем  син  дијамант со повеќе од дваесет карати  беше  презентирани во Боцвана, каде што и беше откриен овој скапоцен камен. Од компанијата Окаванго Дајмонд, која е во државна сопственост , информираа дека станува збор за најголем син дијамант , кој некогаш бил пронајден во оваа јужноафричка држава

Претставници од  компанијата додадоа дека само неколку вакви  “сини камења” се  наоѓале на  пазарот во последната деценија, објави АП.

Дијамантот има светло сина боја. Компанијата очекува дијамантот да се продаде до крајот на годината.