Хрватските граѓани се најдебели во Европската унија, а лекувањето на болестите поврзани со дебелината ја чини државата 1,7 милијарди евра годишно, беше истакнато на седмата конференција за дебелина во Институтот за јавно здравје „Д-р Андрија Штампар“. , пренесува магазинот Феникс.
Околу 35 отсто од децата и 65 отсто од возрасните во Хрватска се со прекумерна тежина и дебели. Децата се на високо петто место, додека нашите возрасни се шампиони на Европа, и мажи и жени – изјави пред конференцијата Сања Мусиќ Милановиќ, раководител на Службата за унапредување на здравјето на Хрватскиот завод за јавно здравје.