Иако не се знае дали „Косовка девојка“ била вистински лик или плод на имагинација таа низ вековите била мотив на силна жена во епските српски песни и симбол на моралната победа на косовското поле.

Како главен лик во истоимената народна песна, „Косовското девојче“ е опеана како млада жена која талка по бојното поле по битките во Косово, во потрага по својот свршеник Милан Топлица, кумот на Милош Обилиќ . И така наишла на тешко ранет витез Павле Орловиќ, кој и рекол дека тие што ги барала загинале во битка. Додека таа го опејува, тој умира во нејзините раце.

Овој настан е ставен како омот на групата „Бело Дугме на албумот во 1984 година и тогаш станува популарен во цела Југославија