Арамии украле огромна златна тоалет шолја од палатата изградена во 18. век во западен Лондон. Станува збор за уметничко дело од 2016 година кое беше изложено само два дена. Проценетата вредност е повеќе од еден милион евра.

Кражбата била во палатата Бленхајм, зградата во која се родил британскиот државник Винстон Черчил во 1874 година. Меѓу другото, служи како музеј.

Златната ве-це шолја беше шоуто на изложбата што беше отворена во четвртокот на делото на провокативниот италијански уметник Маурицио Кателан. Претходно беше во музејот Гугенхајм во Њујорк. Посетителите всушност можеа да го користат тоалетот, иако најмногу по три минути.

Концептуалното дело на италијанскиот уметник Маурицио Кателан

Крадците нападнале синоќа. Според полицијата, имало неколку сторители, кои користеле два автомобили. Оттогаш е уапсен осомничен, маж од 66 години. Украдениот тоалет сè уште го нема.

Кражбата довела до значително оштетување на водоводот бидејќи тоалетот всушност бил поврзан со водоводни цевки и канализациски систем. Палатата остана затворена за посетителите денес, но се очекува повторно да биде отворена утре.