Ангела Меркел користи два телефони во исто време: Nokia и BlackBerry. Првиот  е за лични цели, а вториот  е исклучиво за политички преговори.

Барак Обама, поранешниот претседател на Соединетите држави, со исклучок на „Блекбери“, не признава друг бренд. Тој верува дека телефоните од оваа конкретна марка се најсигурни во однос на слушање.

Ким Јонг Ун неодамна беше фатен на една од состаноците со паметен телефон на маса, а тој потсетувал на еден од моделите на HTC.

Франсоа Оланд не се  дели од  гаџетите на „Епл“.

Владимир Путин беше виден со мобилен телефон во рацете само еднаш – за време на масовните пожари во регионот Нижни Новгород. Телефонскиот модел беше Нокиа Е 90, но подоцна се покажа дека е еден од неговите сателити.

Кога тој треба да оствари повик, тој ги користи кабелските телефони на Кремељ и мобилните телефони со сателитска врска. Се разбира, овие телефони не се воопшто како обичните паметни телефони со многу апликации.