Замокот на самотијата „Schloss Solitude“ е градба рококо стил и ловечко одморалиште нарачано од Чарлс Јуџин, војводата од Виртемберг.

Дизајниран е од Јохан Фридрих Вејхинг и Филип де Ла Гуепиер, а конструиран од 1764 до 1769 година. Се наоѓа помеѓу градовите Леонберг, Герлинген и Штутгарт во Баден-Виртемберг. Наречен е „осамен“ поради тоа штоо Јуџин се чуствувал многу осамено.

Чарлс Јуџин фон Виртемберг го наследил својот татко Чарлс Александар како војвода од Виртемберг во 1737 година, кога имал само девет години. Војводството Виртемберг било управувано од регентски совет до 1744 година кога Чарлс Јуџин достигнал полнолетство на 16 години. Неговото владеење ќе биде обележано со економски тешкотии, политички судири и екстраваганција.

До 1760-тите, политиките и амбициите на Чарлс Јуџин наишле на неуспех. Тој не успеал да постигне зголемен чин и престиж од Војната за австриското наследство и седумгодишната војна и дипломатски го изолираше Виртемберг поради неговата тепачка и средствата за стекнување воени средства.

Чарлс Јуџин го свртел своето внимание назад кон Штутгарт и, во 1763 година, тој ангажирал архитекти предводени од Филип де Ла Гепиер да планираат нова палата која го добила името „Осаменост“.