За СДСМ е успех што во Скопје за 60 дена се случиле 50 вооружени разбојништва, од кои едното го направија нарко бос кој требаше да биде во затвор и полицаец. За СДСМ е успех што за 60 дена низ цела Македонија се случиле 3500 кривични настани. За СДСМ е успех што криминалот владее, а подземјето дрско среде бел дел го ограбува народот и воопшто не се плаши. Ако за СДСМ е успех тоа што Македонија издала 215 пасоши на белосветски криминалци и тоа што кадрите на Спасовски ги фаќаат со дрога во меѓународни акции, тогаш навистина се одлепиле од реалноста сосема“ велат од ВМРО-ДПМНЕ.

Од партијата ВМРО-ДПМНЕ истакнуваат дека со ова СДСМ само го потврдува тоа што народот зборува дека мафијата на власт и криминалците на улица се во коалиција и институциите не се грижат за безбедноста на граѓаните.