Професорот Ахмад Ханкир кој е психијатар даде пет сигурни знаци кои можат да укажуваат на тоа дека личноста со која сте во некаква врска е психопат.

1. Манипулација

Според него, психопатите се мајстори за манипулација. Тие се исклучително лукави и знаат како да ги извлечат вашите слабости, правејќи ве совршен плен. Тие ви приоѓаат искрено за да ви ја намалат стражата.

2. Грандиозна слика за себе

Психопатот верува дека е најдобар во сè што прави и затоа е супериорен од вас. Пред се, тој смета дека некои правила и закони важат за „остатокот од светот“, додека други се „резервирани“ за него. Психопатите мислат дека се над сите закони, дека никој не може да ги прекори или да ги казни за ништо.

3. Недостаток на вина и каење

Психопатите честопати се способни да ги уништат и целосно да ги опустошат животите на своите жртви, предизвикувајќи им огромно страдање и болка. Дополнително, нема да покажат ни трошка каење кон личноста што ја повредиле, до тој степен што ќе се запрашате дали воопшто имаат срце.

4. Површен шарм

Психопатите на почетокот се исклучително шармантни и многу луѓе се шармирани од нив. Но, со тек на време ќе се покаже дека тоа е всушност само површен шарм и нема да треба долго да се урне таа слика.

 

5. Бесмисленост и недостаток на емпатија

Друга карактеристика на психопатите е бесчувствителноста. Тие можат да бидат немилосрдни до тој степен што ќе се запрашате како воопшто постојат такви луѓе. Исто така, нивните зборови и постапки можат да предизвикаат голема неволја. Гледајќи ги нашите зборови и постапки како ги повредуваат другите може да не натера да престанеме да се однесуваме така, но психопатите не размислуваат така.

Ништо не ги спречува да го променат однесувањето поради кое страдаат другите луѓе околу нив. Исто така, психопатите ретко покажуваат емпатија кон личноста што бесчувствително ја повредуваат.