Во првите шест месеци од 2021 година од Централниот регистар на Македонија се избришани 4.998 фирми, а за споредба лани за истиот период таа бројка е 4.704.

Како што објави порталот МКД, најголемиот број од пропаднатите  3.224 фирми се избришани затоа што не поднеле на време завршна сметка.

Од почеток на ковид-кризата без работа останаа околу 50.000 лица. Според податоците на Агенцијата за вработување бројот на невработени лица во Македонија е околу 150.000.

Во 2017 од списокот на Централниот регистар биле избришани 10.628, во 2018 година 6.864, а во 2019 – 7.234 фирми.