Владата ќе субвенционира два денара по килограм грозје, рече Трајче Кулев, претседател на Здружението „Напредни лозари” на денешната прес-конференција во Кавадарци.

Овие мерки не се доволни за обештетување на лозарите, но во услови на немање разбирање од винариите да ги покачат цените за оваа година, тоа е максималната помош од Владата. Ние сме неполитичко и непрофитно здружение, нагласи Кулев, заблагодарувајќи се на поддршката на градоначалниците и пратениците од регионот.

Градоначалникот на Кавадарци, Митко Јанчев изрази задоволство од соработката и дополнителната мерка која е значајна за опстанокот на лозарството. Тој се осврна и на натамошните активности на овој план и за соработката со винарските визби за подобро лозаро-винарство. Потсети на исплатените долгови за грозје предадено во претходните години. Рече дека годинава голем дел од винариите исплаќаат само неколку дена по откупот

Од пресот беше упатена и покана за присуство на манифестацијата „Тиквешки гроздобер“ што ќе се одржи во петок, сабота и недела.