Конзорциумот „Бектел и Енка“ во огласот за работници на коридорите што треба да ги гради бара работници со познавање на т.н „северномакедонски јазик“.

Институт за демократија, човекови права и дигнитет – Скопје ја побарал одговор од Владата и од фирмата  зошто на огласот за вработување за работното место „Водач за односи со јавноста“ се бара кандидат со „северномакедонски мајчин јазик, а не македонски јазиккако што тој официјално се нарекува согласно закон?

„Зошто во албанската верзија македонскиот јазик е наведен како „мајчин јазик на Република Македонија и зошто во огласот за вработување од Бехтел и Енка, македонската верзија е последна, по англиската и албанската?Огласот за вработување е спротивен на одредбите од Законот за употреба на јазиците, ги дискриминира Македонците и треба веднаш да биде отстранет или корегиран“ – бара здружението.