На македонската трпеза најприсутни лебот, јајцата, пилешкото и компирот

31.12.2019 / 13:22


Леб, јајца, ориз, пилешко месо, макарони, компири, пиперки, домати, сирење, биле најчестите продукти на трпезата на македонските граѓани во изминатата година. Според податоците на Државниот завод за статистика, граѓаните се големи консументи и на цигари, едно домаќинство годишно просечно троши 136 кутии.

Статистиката вели дека едно домаќинство просечно троши 257,4 килограми леб, 675 парчиња јајца, 46,5 килограми пилешко месо, 19,8 килограми макарони, 25,7 килограми ориз, 23,7 килограми сирење, 97,4 килограми компир, пиперки 60,7 килограми.

Се пиеле 23,9 литри млеко и 47,3 литри јогурт.

Од пијалаци граѓаните најмногу консумирале минерална вода 93 литри, безалкохолни пијалаци 90,6 литри, природни овошни сокови 2,1 литри. Од алкохол најмногу се пиело пиво 36 литри, вино 5,6 литри и природна ракија 1,5 литар.

Кафе едно домаќинство годишно трошело 8,1 килограм, додека какао 0,7 килограми.

Млечно чоколадо во едно семејство просечно се јаде 4,1 килограми, бонбони 1,6 килограм, сладолед 3,2 килограми, мед 2,4 килограми, мармалад 1,9 килограм.

Грав трошат 20,5 килограми, морков 12,8 килограми, спанаќ 7,1 килограми, зелка 34,6 килограми, краставици 27,5 килограми, тиква 3,9 килограми…

Ајвар како традиционално јадење просечно домаќинствата трошат 1,1 килограм.

Од овошје најмногу се јадело лубеница 44,9 килограми, јаболка 41,8 килограм, потоа портокал 30,9 килограми, банани 28,5 килограми, грозје 20,5 килограми, праски 10,8 килограми, сливи шест килограми, круши 2,8, киви 2,1, кајсии еден килограм…

Јогурт просечно во домаќинствата се пиело 47,3 литри, кисело млеко 17,7 литри, млеко тетрапак 101,1 литар и 23,9 литри млеко. Урда се јадело 10,5 килограми, додека кашкавал 12,1 килограми.

Виршли се консумирале 4,7 килограми, салама посебна 6,7 килограми, говедска печеница 0,5 килограми, паштета 3,3 килограми.

Од риба граѓаните најмногу користеле ослиќ 16,7 килограми, свежа пастрмка 1,8 килограм, свеж крап 0,5 и црвеноперка 0,4 килограми.

Пилешко месо се јадело 33,7 килограми, пилешки стек 12,8 килограми, јунешко месо без коски 15,7 килограми, телешко месо со коски 1,8 килограм, телешко месо без коски 5,4 килограми, свинско со коски се трошело 12,7 килограми, свинско без коски 10,9 килограми, јагнешко 1,7 килограм, јунешки џигер се консумирал 0,7 килограми, пилешки 2,3 килограми.


Pressingtv.mk - содржините се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.

Comments are closed for this post.

Економија

пред 16 часа
Економија

Николоски: За 2 до 3 години ќе ја реконструираме целата делница од Табановце до Гевгелија

пред 3 дена
Економија

Божиновска: Лидерството не е за позиција, туку за одговорност и резултати

пред 4 дена
Економија

Николоски се сретна со директорот на Визер

пред 5 дена
Економија

Во мај следната година ќе биде пуштена во употреба првата половина од автопатот Кичево-Охрид

пред 6 дена
Економија

Димитриеска Кочоска – Варга: Унгарија е наш силен европски партнер, поддршка за економски напредок и европската иднина, ќе се користи искуството во реализација на реформите

пред 1 нед.
Економија

Мицкоски: Унгарија е наш стратешки сојузник, продолжува економската соработка помеѓу двете држави

пред 1 нед.
Економија

Во Кичево, Охрид и Струга уништена небезбедна храна, казнети маркет, гостилница и месарница

пред 2 недели
Економија

Мицкоски: Втората половина на октомври или првата половина на ноември очекувам да биде ставен во функција унгарскиот заем

пред 2 недели
Економија

Владата донесе одлука за ограничување на маржите

пред 2 недели