Цената на струјата е најмалку два и пол пати, три пати покачаена од таа што била до пред некој месец поради несовесното работење на претходниците. Тоа е еден сериозен проблем кој ќе го чувствуваат и самите јавни претпријатија и општините, но и компаниите веќе од поодамна го чувствуваат, бидејќи истекоа договорите кои беа важечки изминатиот и конечно тоа ќе го почувствуваат граѓаните, рече лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски при денешната посета на Охрид.

Зошто е тоа така? Затоа што еднаш крадеа кога наместо да копаат, се организираа во картели за да го пљачкосуваат и пустошат ЕЛЕМ и РЕК Битола. И сега втор пат ќе ги трошат народните пари веќе 4 милијарди денари, 65 милиони евра потрошија од државните резерви за да ја санираат дупката која ја имаат финансиска, но и недостатокот на електрична енергија за месец ноември.

И тие ги потрошија сега, додаде тој укажувајќи дека ќе видиме уште колку ќе требаат пари во декември, јануари, февруари, па и во март.

Така што не чекаат тешки времиња со многу потрошени пари на граѓаните, пари кои наместо да одат за реализиација на капитални проекти и повисок стандард на граѓаните ќе завршат за жал во нечии приватни џебови – изјави Мицкоски.

Мицкоски зборуваше и за инфлацијата, којашро е неизбежна.

Ќе има инфлација, таа постои, сите производи на мало се зголемени најмалку 10, 15, 20 проценти. Нема човек што не го забележува зборувам за основни продукти леб, масло, инфлација има, дел е домашна, дел е увезена – изјави Мицкоски.