Ко-основачот на Мајкрософт, Бил Гејтс го престигна Џеф Безос во петокот како најбогата личност на светот, за прв пат по повеќе од две години.

На Гејтс можеби делумно му помога соопштениетио на Пентагон, наместо на Амазон тендерот да го додели ма Мајкрософт , во вредност од 10 милијарди американски долари со Мајкрософт. Акциите на Мајкрософт оттогаш пораснаа за 4%, создавајќи богатство од 110 милијарди американски долари во Гејтс, според индексот „Милиони“ на Блумберг.

Акциите на Амазон опаднаа околу 2% од објавувањето, што доведе до тоа нето вредност на Безос да биде 108,7 милијарди долари.

Гејтс (64) кратко го надмина Безос, (55) минатиот месец, откако „Амазон“ го објави својот прв пад на профитот за две години, но акциите на најголемата светска малопродажба во светот опаднаа и понатаму. Индексот, кој го следи богатството на 500 најбогати луѓе, се ажурира секој ден откако ќе се затвори пазарот во Америка. Најбогатиот човек во Европа, Бернард Арно, е на третото место со 102,7 милијарди долари.

Вредноста на Мајкрософт оваа година порасна за 48%, зголемувајќи го уделот на Гејтс за 1%. Остатокот од неговото богатство е акумулирано од продажба на акции и инвестиции направени во текот на годините од неговата семејна компанија Каскада.

Безос ќе беше многу побогат доколку тој и Мекензи Безос не беа разведени. Двојката ја објавија нивната поделба во јануари, а Мекензи (49) во јули доби четвртина од својот удел во Амазон.