Најголемиот продавач на мало во светот, Amazon.com Inc., забрани продажба на повеќе од еден милион производи за кои погрешно се тврди дека лекуваат или штитат од коронавирус, соопшти компанијата.

Во последните неколку недели, Амазон отстрани десетици илјади зделки од трговците кои се обиделе да ги уценуваат клиентите со неразумно високи цени. Најголемиот продавач на мало преку Интернет се соочува со внимателен преглед на придонесите поврзани со здравјето на својата платформа.

Италија оваа недела започна студија за остриот пораст на цените на Интернет за хигиенски гелови и маски, додека земјата се бори против најголемиот епидемиолошки вирус на Европа.

На веб-страницата за споредба од претходно има повисоки од вообичаените цени за маска. На пример, вчера 10 пакувања со заштитни маски N95 беа понудени по цена од 128 долари, откри Ројтерс откако ги разгледа опциите за купување на страницата Амазон. Ова е сериозно зголемување од претходната цена на истиот продавач од 41,24 долари. Сепак, производот се продава брзо.

„Нема простор за покачување на цената на Амазон“, рече портпаролот на компанијата, повикувајќи се на политиката на компанијата дека информациите за производите треба да бидат точни и дека Амазон може да отстрани понуди од своите страници што му штетат на довербата на клиентите, вклучително и при цени “е значително повисока од неодамнешните цени понудени на или надвор од Амазон.”