Три лица загиаа во Венеција кога еден глисер се растури на парчиња во моменти кога се обидуваше да урне брзински рекорд.

Меѓу жртвите е и шампионот во трките со глисери – Фабио Буци. Тројцата настрадаа кога глисерот удри во вештачки гребен во венециската лагуна.

Според Кориера дела сера глисерот се движел со брзина од 140 километри на час кога се случила несреќата. Неговиот екипаж поминал речиси 2.900 километри, односно дистанцата од Монте Карло до Венеција ја помина за 18 ипол часови притоа возејќи со просечна брзина од 100 километри на час.