Американскиоот претседател Доналд Трамп ги повика денеска членовите на Конгресот да донесат закони со кои ќе се бараат построги проверки на минатото на купувачите на огнени оружја.

Трамп на Твитер нагласи дека „републиканците и демократите треба да се обединат и да одобрат построги проверки на минатото веројатно комбинирајќи го ова законодавство со многу потребната имиграциска реформа“.

Повикот на Трамп следува по двете масовни убиства во викендот во САД кога беа убиени 29 луѓе