Телото на убиениот саудиски новинар Џамал ​​Кашоги било изгорено во голема печка во саудиската амбасада во Истанбул. Овие нови информации беа објавени во документарен филм кој емитуваше телевизија Ал Џезира . Турските власти претходно се сомневаа дека телото било запалено во шпорет што се наоѓа во дворот на Саудиска резиденција.

Покрај тоа, тие се сомневаа дека торбите што содржат остатоци од убиениот новинар во исто време биле префрлени од конзулатот во станот на конзулот, сместен неколку стотини метри.

Во документарецот се наведува дека работникот изградил шпорет според спецификациите на саудискиот конзул. Печката, наводно, требало да биде длабока и да биде изведена да издржи температури над 1.000 Целзиусови степени. Откако новинарот бил запален, неговото месо било готвено во печката за да ги прикријат трагите.